Facebook Pixel

HVORFOR VI BRYR OSS

Når vi lærer barn om naturen og miljøvern, snakker vi gjerne om at ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Vi er en liten produsent, men helt fra starten har vi forsøkt å ta valg som er bærekraftige. Firmaet er til for neste generasjon, det ble startet i en barselpermisjon.

Vi har kanskje ikke snakket så høyt om det, men bærekraft er en godt innarbeidet del av det vi gjør og ikke bare ord som pynter opp et visjonsdokument. På denne siden finner du mye informasjon. Vi har ikke ambisjoner om å redde verden, men vi vil bidra med det vi kan. 

Samtidig har vi også lyst til å synliggjøre at valgene ikke alltid er så enkle på dette området, det er ikke åpenbart hva som er det grønneste valget, slik noen fremstiller det, for eksempel knyttet til plast. Vi diskuterer dette ofte. Vi gjør feil, vi er ikke i mål, men ønsker å vise deg hvordan vi tenker. 

DYRERIKET I VÅRT HJERTE

Det helt grunnleggende først: Siden starten har vi ønsket å tilby produkter som oppmuntrer til opplevelser i naturen, skaper glede over dyrelivet og gjør hverdagen litt gladere. Sekker, matbokser, termoser, alt sammen er laget for å pakke en liten niste og komme seg ut i frisk luft og gjøre opplevelsen litt gladere. Kaffe eller kakao på termosen, slike gode øyeblikk betyr noe. Det er dette vi ser for oss når vi utvikler produkter og når vi tar bilder av dem. Blafre, barn og natur hører sammen.

REPARASJON OG KVALITET

Vi forsøker å lage produkter som varer lenge og ikke kastes.

Det betyr ofte å velge de litt dyrere løsningene når detaljene skal på plass i produksjonen. Vi håper produktene kan gå i arv og fylle behov i generasjoner. Kanskje en gammel metallkoffert endrer bruksområde, fra mat til perler til sysaker, vi ønsker den mest av alt et langt liv.

Så går ting noen gang i stykker eller man mister en del til en termos, for eksempel. Da slipper du å kjøpe nytt for vi tilbyr reservedeler. Det betyr mindre bruk og kast, mindre kjøpepress. Vi synes reparasjon er viktig. En liten ting, kanskje, men for oss handler bærekraft nettopp om de små, praktiske mulighetene vi legger til rette for. Det trenger ikke alltid handle om veldig kompliserte grep.

Hos oss slipper du å kjøpe helt ny flaske hvis du bare har slitt ut korken, for eksempel. Vi tjener litt mindre, men miljøet vinner på det. Slikt synes vi er en klok prioritering og tror kundene våre setter pris på muligheten. 

MADE IN OSLO

Vi produserer tingene våre både i utlandet og her i Norge. Ikke alt er mulig å finne fabrikker til hjemme, de finnes rett og slett ikke. Da må vi produsere i andre land og det er særlig Kina som er dyktige på for eksempel metallbokser og termoser. Vi har betenkeligheter med å produsere i Kina, men har noen få samarbeidspartnere vi har jobbet sammen med i mange år. Vi har ikke funnet noe alternativ som er bedre.

Men noen ganger klaffer det med produksjon i Norge og det er vi så stolte av! Når det gjelder plast har vi nemlig funnet Peter på Holmlia. Alle plastmatboksene våre lages der. Er ikke det fantastisk? Peter har en fabrikk som i generasjoner har produsert plast av ypperste klasse. 

I 2015 flyttet vi også produksjonen av kort hjem til Norge, etter et langt og godt samarbeid med vårt trykkeri i England. Vi leter hele tiden etter dyktige produsenter i Norge. 

HVORFOR PLAST? 

La oss stoppe opp litt ved plasten. Bør vi lage plast? Hvorfor fortsetter vi med det? Ikke all plast er farlig for miljøet. Våre norskproduserte matbokser, som har null reisevei over havet eller på land fra Asia, vil dessuten etterlate seg mindre negative fotavtrykk miljømessig enn hvilke som helst andre matbokser produsert i Asia, uavhengig av materiale. 

Plast har rett og slett noen fantastiske egenskaper og det kommer helt an på hva den brukes til. Ren plast, som boksene våre, er gjenvinningsanleggene sitt «gull» (som de sa da vi besøkte dem). De kan altså enkelt gjenvinnes, uten ressurskrevende sortering, i motsetning til produkter som allerede er laget av gammel plast og mange slags plasttyper. Dette illustrerer også at bærekraft ikke er «rett frem». For er det ikke best å kjøpe et produkt bestående av gjenvunnet plast? Ikke nødvendigvis. Igjen er det viktig å ikke kjøpe mer enn man trenger og noe ikke har tenkt å slenge i søpla etter kort tid. 

Når dette er sagt: Emballasjeplast brukes for mye hos oss, særlig for å beskytte mot fukt når sekkene våre transporteres til lageret vårt. Der jobber vi med å finne et like godt alternativ.

Noen viktige punkter om plastmatboksene våre: 

  • Kortreist: Disse matboksene setter mindre fotavtrykk enn de fleste andre du finner i en butikk, uavhengig av materiale.
  • Varer i generasjoner
  • Ikke mikroplast
  • Ren plast, perfekt for gjenvinning (i motsetning til plast som allerede er laget av gjenvunnet plast).

NEI TIL OVERPRODUKSJON

Vi vil ikke produsere i hauger og fjell av produkter for å få ned produksjonskostnadene. Vi vil produsere det vi har bruk for, selv om det koster mer. Vi er i alle målestokker en liten produsent, som også har det privilegiet at vi har tett kontakt med kundene våre og kan forstå nye og endrede behov.

SKOLESEKK AV GAMLE PLASTFLASKER

For at vi skal være bærekraftige må også fabrikkene tenke bærekraft og forstå hvilke kriterier som er viktige. Noen ganger har de fått beskjed av store selskapet om å gjøre ting billigst mulig i stedet for å tenke kvalitet og miljø. Da må vi forsøke å endre denne innstillingen, noe som av og til er vanskelig. Men vi gir oss ikke. 

Til skolesekken, og andre produkter, bruker vi mye tid på materialer. Hva er de laget av? Kan vi forbedre det vi har? Har det dukke opp nye, mer miljøvennlige alternativer? Skolesekken vår er delvis laget av resirkulerte plastflasker! 

Så kan ulike produktkategorier, som tekstiler, ha en rekke ulike sertifiseringer. Det finnes en hel jungel der ute av sertifikater og testkrav. Vi bruker eksterne laboratorier til å teste om fabrikkene oppfyller krav til kjemikalieverdier i maling eller tekstiler, for eksempel. Vi har nettopp lansert nye tekstiler til kjøkkenet når dette skrives, de er 100 % økologisk bomull og GOTS-sertifiserte. Det betyr for eksemel at tekstilene må oppfylle miljø- og helsekrav gjennom hele produksjonsprosessen. Sosiale kriterier og sikkerhet for arbeidere er også inkludert i kravene.

Kortene er Svanemerket. Og husk: at et produkt ikke har et spesielt sertifikat knyttet til seg, betyr ikke at det er farlig! Vi tester produktene for sin bruk.

EMBALLASJEANSVAR: GRØNT PUNKT

Vi er medlem i Grønt Punkt Norge. Dette betyr at vi hvert år betaler et vederlag for all emballasjen vi bruker - for å sikre forsvarlig innsamling og gjenvinning. Besøk gjerne Grønt Punkt sine hjemmesider for å lese mer.

FABRIKKENE - ARBEIDSFORHOLD OG FORPLIKTELSER

Våre fabrikker og samarbeidspartnere må signere strenge garantier knyttet til kjemikaliebruk, REACH m.m.

Vi har få fabrikker, men dedikerte samarbeidspartnere. Vi vektlegger profesjonalitet og opplever at seriøse aktørerer dominerer dagens produksjonsmiljø. Det blir stadig lettere å finne fabrikker som har lang erfaring med å oppfylle europeiske krav i forhold til etikk, miljø og produksjon. Fabrikkene forplikter seg også til FNs krav til arbeidsforhold og barns rettigheter.

Hvis vi oppdager feil gjennom egne internkontroller eller at noen produkter ikke oppfyller våre strenge krav, vil vi sette himmel og jord i bevegelse for å finne årsaken og tilbakekalle produkter om nødvendig. Vi jobber stadig med å forbedre oss, holde oss oppdatert på endringer i regelverk og særnorske bestemmelser.

Vi vil også oppfordre produsenter til å ta kontakt med oss! Vi ser alltid etter kunnskapsrike produsenter som har en offensiv miljøprofil, er innovative i sin tilnærming til bærekraft og prioriterer arbeidet sitt med dokumentasjon, sertifiseringer og nye, renere løsninger. 

PROSJEKTER VI HAR STØTTET

I løpet av de snart 20 årene vi har eksistert har vi også hatt ulike prosjekter og tilknytninger. For eksempel har vi samarbeidet med WWF (Verdens naturfond) om vervepremier.

Fra 2011-2013 var vi plusspartnere hos Strømmestiftelsen. Disse årene gav vi 300.000 kroner av omsetningen vår til utdanningsprosjekter for barn: Speed School (hurtigskoler) er en intensiv utdanning for barn og ungdom som har gått glipp av skolegang i Mali, Burkina Faso og Niger. Målet med Speed School er å hjelpe dem tilbake til skolebenken eller gi dem en yrkesutdanning. 

Kontakt

BLAFRE AS

Vi har hovedkontor i St. Halvards gate 33 i Oslo. Du er hjertelig velkommen innom! Åpningstider finner du på vår Facebook. Ring oss eller send en mail for å avtale et møte.

EMBALLASJEKONVENSJONEN

I Norge er det Mattilsynet som «mener noe» om hvilke produkter som kan brukes til kontakt med mat. Tilsynet samarbeider med Emballasjekonvensjonen. Vi er medlemmer av den norske Emballasjekonvensjonen, det vil si at vi får rådgivning og assistanse fra de som kan dette best. De hjelper oss å navigere i et komplisert regelverk og også kvalitetssjekke fabrikkene våre og underleverandører. De fleste plastboksene våre har også «EK-merket»; det betyr at all dokumentasjon er særlig grundig gjennomgått og godkjent av dem. På noen bokser kan selve EK-merket mangle, blant annet byttet vi en underleverandør og da tar det noe tid før sertifiseringen er på plass igjen. Dette er omfattende prosesser som tar tid. Alle produkter, sertifikater eller ikke, har uansett garantier og tester for sin bruk.  Les mer om vår trygge plast, uten snusk, på bloggen vår her. Plastboksene skal for øvrig vare i en hel liten evighet, og hvis de mot formodning skulle bli slitt i stykker, er det viktig at plasten leveres til resirkulering.

KONTOR

St. Halvards gate 33, 0192 OSLO


FAKTURAADRESSE

St. Halvards gate 33, 0192 OSLO


ORG. NR.

NO 995681943 MVA


Tlf


Distributører