Facebook Pixel

GRÜNDERREISEN

Dette er historien om den lille familien på Mortensrud som i 2005 brukte alle sparepengene sine, det vil si ikke så mye penger, men alt de hadde, på en ganske vill idé: 80.000 kort med glade tegninger. 

En svangerskapspermisjon utenom det vanlige

Jeg har født to døtre. Jeg som skriver dette er gründer Ingrid, med fluffy sveis ved pappeskene på bildet øverst her. Bildet er fra tidlig 2006, da er jeg 28 år og nybakt mamma. Det kan være fryktelig irriterende å lese om damer som starter firma i barselpermisjoner, slik BLAFRE ble. Hvis det er en trøst kan jeg forsikre om at i min andre svangerskapspermisjon, i 2013, ble det ikke startet noe firma, på ingen måte, nei. Det orket jeg ikke. Første konklusjon er derfor denne: Man skal ha sabla flaks med ungen for å starte et firma i ammetåka. Ungen må sove mye, for eksempel. Og det var nettopp det som skjedde med oss: Rolige, lille Nora! 

Nuss til Nora

Kanskje har du sett den lille skriften på baksiden av kortene våre: «Nuss til Nora»? Et etterlengtet barn og nytt liv. Takknemlighet og kreativitet er gode følgesvenner. Hun sov som en stein natta gjennom etter bare noen uker. Jeg fikk lyst til å lære meg et tegneprogram på datamaskinen. Helt siden jeg var 15 år hadde jeg jobbet veldig mye, som journalist på farten, uten å være flink til å ta pauser. Jeg hadde tegnet litt på si. Nå var det så stille i leiligheten, det dukket opp noen ideer. Kreativiteten blomstret og jeg skriblet i vei.


Kommentaren som endret alt
En kveld kom en kompis innom og kastet et tilfeldig blikk på dataskjermen. Han spør om vi har tenkt på å lage kort med motivene på? Jeg tror ikke det var en gjennomtenkt kommentar, ganske spontan, men den skulle få stor betydning. For hvorfor ikke? Hvorfor ikke gjøre noe helt nytt? Det ble kort. I første omgang 40 glade motiver, med blomster, figurer og to små engler som blafret spesielt ivrig med vingene sine.

En liten utfordring dukker raskt opp: Vi visste ingenting om trykking. Hvordan får man til ting man ikke kan? 

SPIONEN PÅ POSTKONTORET

Jeg snek meg inn på et postkontor og saumfarte kortstativene der. Pleide det ikke å stå noe på baksiden av slike kort, hvor de var trykket? Jeg fant nyttige spor, vi tok noen telefoner. Det viste seg at det i Norge på den tiden var få som kunne lage vårt ønskede format på kort og konvolutter, i alle fall ikke til en ok pris. Utvalget var stusselig. 

Til slutt ringer vi et engelsk nummer og endelig møter vi Andy, en tålmodig kar som ikke blir lei av å forklare. Han viser det i alle fall ikke. Det er starten på et ti år langt samarbeid. Han forklarer oss hvordan vi skal sette opp filer, hva slags papir vi kan velge mellom, slike ting. 

Ingen bestillinger er på plass når kortene lages. Det finnes ingen forretningsplan og vi leser om noe som kalles momsregistering, men ser at man må passere 50.000 kroner i inntekter i tilfellet. Helt utopisk. Så tømmer vi kontoen for sparepenger og legger inn den første bestillingen hos Andy.

Remi har troa på motivene når jeg ikke er så lysten på å selge dem. Jeg synes det er ambivalent å vise frem hobbyen slik, som om jeg var en seriøs designer. Remi bryr seg ikke om jantelov. Han tar kontakt med de fineste butikken vi vet om og får napp. Kremmerhuset vil ha kortene i alle butikkene sine over hele landet. Plutselig tar hotte Dagbladet Magasinet kontakt og vil skrive og ta bilder. Det er få norske gründere som stikker nesa frem på denne tiden. Remi drar på salgsmesser og Nora vokser opp blant blomstrete elefanter og ugler. 

EGNE LOKALER PÅ EKEBERG

2010 ble en stor milepæl. I nabogata, rett ved huset vårt på Ekeberg, sto et tomt lokale til leie. Etter nesten fem år med arbeid på kjøkkenet og lager i kjellerboden og andre steder og full jobb som redaktør ved siden av, må det gjøres noen prioriteringer. Var tiden inne for å jobbe fulltid i eget firma? Ansette folk? Vi slo til og ordnet i stand lokalene sammen med snille medhjelpere og lite ressurser. Vennene våre ville dessuten ha kaffebar og kaffebar ble det. 

Ekeberg hadde fått en fargeklatt av en samlingsplass og dette stedet blir selve hjertet i vår hverdag de neste åtte årene. Noras skole, kontor og kaffebar med svigerinne Camilla som butikksjef og huset vårt, alt innenfor en bitteliten radius på Ekeberg.

Og BLAFRE var i ferd med å bli en skikkelig merkevare, folk begynte å vite hvem vi var og vi fikk forhandlerforespørsler fra andre land. 

ÅRETS KVINNELIGE GRÜNDER

Magasinet Henne med Ellen Arnstad i spissen var opptatt av kvinnelige gründere. Det var ikke så mange av oss og butikkhyllene var ikke akkurat dominerte av norske produkter. «Startknappen» ble delt ut av næringsministeren i 2011 og hadde jurymedlemmer som NHO-sjef John G. Bernander, Mille-Marie Treschow-Fritzøe, Ellen Arnstad og Hilde Midthjell. Og jeg vant! Det var en kolossoal oppmuntring. 

I juryens kjennelse het det blant annet: «Gjennom sin karakteristiske og unike strek, skaper Ingrid produkter som treffer målgruppen; småbarnsforeldre med forkjærlighet for farger og retrodesign. Slik har hun også truffet tidsånden. Retrodesign er ikke bare en del av motebildet, men er også blitt et viktig element innen utstyr og emballasje. Hun har gjennom utviklingsfasen vært tro mot konseptet og har skapt et firma som har potensial til å bli en sterk merkevare. Juryen er også imponert over hvordan hun elegant har overført stilen og designet fra enkel kortproduksjon til stadig nye materialer». 

DET BALLER PÅ SEG

Produktsortimentet utvides stadig. Vi har gjerne brukt kortene som temperaturmålere; hva selger? Hva selger ikke? Hva er responsen? Vi hadde ikke noe markedsføringsbudsjett, men jeg kastet meg inn i bloggingen tidlig og en lojal gjeng med tilhengere følger med. Samtalen i sosiale medier ble en nøkkel. Uten store ressurser kunne jeg engasjere kundene mine og lytte til deres tilbakemeldinger. I 2011 blir jeg gravid igjen og for første gang henter vi inn en ekstern designer og lanserer, med dunder og brak og fest på Ekeberg, ting med sirkusmotiver signert av Cecilie Ellefsen. Å se alle menneskene dukke opp, naboer og venner, var en verdifull bekreftelse på hva som er viktig for oss å prioritere som firma. Lek og latter, glade farger, alle trenger det. BLAFRE har en funksjon.  

UGLA FLAKSER UTENLANDS

Vi har siden 2005 utvidet produktsortimentet jevnt og trutt. Noen ting har forsvunnet ut og andre ting har kommet inn. Det startet med kort alene, via lerrettrykk til blant annet bokser, flasker, termoser, tekstilprodukter, småting - og høsten/vinteren 2011: wallstickers og porselen. I 2013 ble de første plastboksene lansert, designet og produsert i Norge. 

Produktene selges i mange butikker i flere land. BLAFRE har egne distributører som tar seg av salget utenfor Norge, og særlig ekteparet Sven og Ingrid i Nederland har vært med oss helt fra starten. De selger videre til butikker i EU. 

Vi har også distributører i England og har prøvd oss både i Japan og Australia. Utsalgsstedene varierer i antall og plassering, men stadig nye barn oppdager BLAFRE.

OM Å BLI PROFFERE

Å ansette mennesker stiller helt nye krav til en bedrift, det uformelle vil ikke fungere like godt. Vi var nødt til å bli mer profesjonelle på flere områder. På sikt er det også nødvendig for selskaper som vårt å løsrive seg fra gründerne og kunne fungere godt uten bestemte personer, det ble et tydelig mål.

I 2014 fikk vi ny styreleder, Trond Solberg, som har vært en fantastisk kapasitet med sin kompetanse. I 2015 trakk jeg meg ut av den daglige driften en periode, Remi fortsatte. Jeg konsentrerte meg blant annet om å skrive en omfattende undervisningspakke til vår nye gründerskole. Kurspakken spilte vi inn i stua på Ekeberg og den ble lansert i 2016 som nettkurs. Jeg har også jobbet som kommersiell direktør i mediebransjen i denne perioden.

Så fikk vi også lyst, etterhvert, til å gjøre noe helt annet. Oppvokst som vi er på bygda, begge to, følte vi oss ferdige med byen. Ikke det urbane, men vi lengtet til havgapet og en annen rytme. Seløy, der Remi har sine røtter, lokket og dro.

Denne øya hadde dessuten et sentralt bygg som sto og forfalt. Var det virkelig ingen andre som så hvor fint det bygget kunne bli? Skulle vi kanskje kline til og bruke noen av sparepengene... og kjøpe det? Men først litt om Gamlebyen. 

NYE TIDER I GAMLEBYEN

I dag holder BLAFRE til i lokaler i Gamlebyen i Oslo. Vi var to år på Grünerløkka også etter Ekeberg, som vi forlot i 2019. Men tilfeldighetene skulle ha det til at verden ble truffet av en pandemi like etter at vi åpnet dørene på Løkka. Vi bestemte oss for å stenge den fysiske butikken der i 2021 og flytte inn i et lokale som kun er kontor og showroom. I stedet har vi nå oppgradert nettbutikken. Det kjennes veldig bra! 

Vi gleder oss til å blafre videre og tross utfordringer med produksjon og transport og pandemier, så vet vi dette: Det er alltid bruk for skikkelig gode produkter til barn og bevisste forbrukere vil finne mye de liker hos oss. 

Og hva skjedde med det gamle skolebygget på Seløy? Jo, der klarte vi å skaffe oss endel arbeid. 

BLAFRE, 8850 HERØY

500 kvadrat med utfordringer og muligher. Vi ble nye eiere av gamle Seløy skole i 2018 og opprettet samtidig en helt ny avdeling for BLAFRE med adressen 8850 Herøy. Vi kunne se at teamet i Oslo klarte seg helt fint uten oss, for en fantastisk oppdagelse! Jo, vi er med på mange praktiske ting, jeg er daglig leder i BLAFRE igjen og oppgavene varierer gjennom året.

Men Skolo åpnet totalrenovert og tegnet av dyktige arkitekter i 2020. Oppdaterte bilder av resultatet kan du se på www.skolo.no Litt moro er det jo at BLAFRE har fått sin egen avdeling på en forblåst øy på Helgeland, i en gammel skole som nå skinner gul og fin igjen. 

OG FORRESTEN: 

En stor takk til Nora spesielt, med fettere, kusiner, barn av ansatte og venner i hele nabolaget, for bidrag på utallige fotooppdrag gjennom snart 20 år. Nå er dere snart voksne alle sammen og en ny generasjon fotomodeller må pent overta. 

Nuss til deg, Nora! 

 

KONTOR

St. Halvards gate 33, 0192 OSLO


FAKTURAADRESSE

St. Halvards gate 33, 0192 OSLO


ORG. NR.

NO 995681943 MVA


Tlf