Default welcome msg!

Historien

Historien

BLAFRE - et lite eventyr

Kanskje har du sett den lille skriften på baksiden av kortene våre og flere av de andre produktene: «Nuss til Nora»? BLAFRE er et familiefirma, etablert høsten 2005 i min, gründer Ingrid, sin første svangerskapspermisjon. Et etterlengtet barn og nytt liv: takknemlighet og kreativitet er gode følgesvenner. Derfor tusenvis av nuss til eldstejenta vår og det gode soverhjertet hennes - uten Nora og plutselig overskudd, inget firma. Jeg fikk lyst til å lære meg et tegneprogram på datamaskinen. Hadde jobbet ivrig som journalist siden jeg var 15 år og hatt få pauser. Nå var det så stille i huset, kreativiteten blomstrer og jeg skriblet i vei.

Kommentaren som endret alt

En kveld kommer en kompis innom og ser fort på skjermen. Han slenger ut et forslag om å lage kort. Jeg tror ikke det var en gjennomtenkt kommentar, ganske spontan, men den skulle få stor betydning. For hvorfor ikke? Hvorfor ikke gjøre noe helt nytt? Det ble kort! I første omgang 40 glade motiver, med blomster, figurer og to små engler som blafret spesielt ivrig med vingene sine. En liten utfordring dukker raskt opp: Vi visste ingenting om trykking. Jeg endte opp på et postkontor for å sniktitte på kortstativene der - noe informasjon må det vel være mulig å oppdrive? Navnet på et trykkeri i det minste? I Norge er det på den tiden (2005) ingen som kan lage det ønskede formatet på kort og konvolutter, i alle fall ikke til en ok pris. Det tas endel forvirrede telefoner og til slutt er det en meget tålmodig engelskmann ved navn Andy som tar telefonen og et ti år langt samarbeid innledes. Sammen med mannen min bestemmer vi oss for å kline til og sparepengene ryker. Ingen bestillinger er på plass når kortene går i produksjon, dette med salg har vi brukt lite tid på. Det finnes heller ingen forretningsplan og alt gjøres med minimale ambisjoner - jeg husker at jeg er uinteressert når vi snakket om momsregistrering. Da må vi tjene 50.000 kr, helt utopisk, til å le av. I alle fall i ammetåka i 2005.

Fra kjøkkenbenken og ut i verden

Vår historie er ikke etter boka, men med tiden har naturligvis ambisjonene vokst. I 2010 sa jeg opp jobben min som redaktør for å jobbe fulltid, det var en milepæl. I nabogata, rett ved huset vårt på Ekeberg, sto et tomt lokale i 2010 og ropte på oss. Vi åpnet egen butikk og kaffebar med kontor. Følelsen av å kunne gå på «jobben» var forfriskende mentalt - firmaet hadde endelig vokst seg bort fra kjøkkenbenken.

Familien vokser - på flere måter

Produktsortimentet utvides stadig. Vi har gjerne brukt kortene som temperaturmålere; hva selger? Hva selger ikke? Hva er responsen? Vi hadde ikke noe markedsføringsbudsjett, men jeg kastet meg inn i bloggingen tidlig og en lojal gjeng med tilhengere dukket opp. Samtalen i sosiale medier ble en nøkkel. Uten store ressurser kunne jeg engasjere kundene mine og lytte til deres tilbakemeldinger. Det føltes som om familien vokste. Og i 2012 gjorde den det helt faktisk, Nora ble storesøster til lille Lotta. Jeg kjente lite behov for å starte et nytt firma denne gangen, men en helt ny kolleksjon ble lansert i 2013; «Lotta Love» - mye kjærlighet.

Profesjonalisering og nye ressuser

BLAFRE har i alle år holdt til i Oslo og både mannen min og jeg har jobbet fulltid, han med salg og produktutvikling, jeg med design og administrasjon. I tillegg jobber det dyktige og engasjerte mennesker med kundekontakt, pr og design - og i butikken og kaffebaren. I 2014 fikk vi ny styreleder, Trond Solberg, som har vært en fantastisk kapasitet med sin kompetanse. I 2015 trakk jeg meg ut av den daglige driften, Remi fortsatte. Jeg konsentrerte meg blant annet om å skrive en omfattende undervisningspakke til vår nye gründerskole; i et ønske om å gi det videre. Kurspakken ble lansert i 2016. Jeg har også jobbet som kommersiell direktør i mediebransjen i denne perioden.

Produktene selges nå i godt over 600 butikker i mer enn ti forskjellige land. BLAFRE har egne distributører som tar seg av salget utenfor Norge. BLAFRE brenner for norsk design, med glade farger og gjerne naive, karakteristiske figurer. Vi har siden 2005 utvidet produktsortimentet jevnlig. Det startet med kort alene, via lerrettrykk til blant annet bokser, flasker, termoser, tekstilprodukter, småting - og høsten/vinteren 2011: wallstickers og porselen. Høsten 2012 lanserte vi for første gang en kolleksjon med en ekstern, norsk designer. I 2013 ble de første plastboksene lansert - designet og produsert i Norge.

2018: Veikryss og skolekjøp

Som gründer blir du vant til at det dukker opp veikryss og i 2018 bestemte vi oss for å legge ned kaffebaren vår i Ekeberg hageby, etter åtte veldig fine år. BLAFRE skal fortsatt ha de samme lokalene og utvikle og produsere fine ting, men vi tar noen praktiske grep. Vi har nemlig kjøpt en skole. 500 kvadrat med utfordringer og muligheter, på en liten øy på Helgelandskysten. Dette nye prosjektet kan du følge her, på skolo.no, hvis du ønsker. Du finner fortsatt BLAFRE i sosiale medier og nettsiden vår her tilbyr fargeglad design med kvalitet. Vi gleder oss til å vise deg mer! 

Startknappen; «årets kvinnelige gründer».

I 2011 ble daglig leder og designer Ingrid Erøy Fagervik tildelt Startknappen av næringsministeren. Prisen ble arrangert av Henne, og bak avgjørelsen sto jurymedlemmer som NHO-sjef John G. Bernander, Mille-Marie Treschow-Fritzøe, Ellen Arnstad og Hilde Midthjell. I juryens kjennelse het det blant annet: «Gjennom sin karakteristiske og unike strek, skaper Ingrid produkter som treffer målgruppen; småbarnsforeldre med forkjærlighet for farger og retrodesign. Slik har hun også truffet tidsånden. Retrodesign er ikke bare en del av motebildet, men er også blitt et viktig element innen utstyr og emballasje. Hun har gjennom utviklingsfasen vært tro mot konseptet og har skapt et firma som har potensial til å bli en sterk merkevare. Juryen er også imponert over hvordan hun elegant har overført stilen og designet fra enkel kortproduksjon til stadig nye materialer».  Hurra!

Lukk
500 kr. til du får gratis frakt!
0 av 500