Default welcome msg!

Gründerhistorien

Gründerhistorien

BLAFRE - vår familiehistorie

Kanskje har du sett den lille skriften på baksiden av kortene våre og flere av de andre produktene: «Nuss til Nora»? BLAFRE er et familiefirma, etablert høsten 2005 i min, gründer Ingrid, sin første svangerskapspermisjon. Et etterlengtet barn og nytt liv: takknemlighet og kreativitet er gode følgesvenner. Derfor tusenvis av nuss til eldstejenta mi og det gode soverhjertet hennes - uten Nora og plutselig overskudd, inget firma. Jeg fikk lyst til å lære meg et tegneprogram på datamaskinen. Hadde jobbet ivrig som journalist siden jeg var 15 år og hatt få pauser. Nå var det så stille i huset, kreativiteten blomstrer og jeg skribler i vei og koser meg med Adobe Illustrator.

En kveld kaster en kompis et blikk på skjermen og slenger ut et forslag om å lage kort. Ja, hvorfor ikke? Hvorfor ikke gjøre noe helt nytt? Så her skulle det tegnes kort; i første omgang 40 glade motiver, med blomster, figurer - og to små engler som blafret spesielt ivrig med vingene sine. En liten utfordring dukker raskt opp: Jeg vet ingenting om trykking og ender opp på et postkontor for å sniktitte på kortstativene der - noe informasjon må det vel være mulig å oppdrive? Navnet på et trykkeri i det minste? I Norge er det ingen som kan lage det ønskede formatet på kort og konvolutter i 2005, i alle fall ikke til en ok pris. Det tas endel forvirrede telefoner og til slutt er det en meget tålmodig engelskmann ved navn Andy som tar telefonen og et nå (2015) ti år langt samarbeid innledes. Sammen med mannen min bestemmer vi oss for å kline til - sparepengene ryker. Ingen bestillinger er på plass når kortene går i produksjon, dette med salg har vi brukt lite tid på. Det finnes heller ingen forretningsplan og alt gjøres med minimale ambisjoner - jeg husker at jeg fniser når vi snakket om momsregistrering. Da må vi tjene 50.000 kr, helt utopisk, til å le av. I alle fall i ammetåka i 2005.
Når jeg holder foredrag i dag rister akademikere på hodet; «skulle ønske du sa at du hadde planlagt det litt bedre», humrer de. De har kanskje tatt med studentene for å høre om forretningsetableringer og min strategiske skarphet. Men det startet ikke slik. Min historie er ikke etter boka. Med tiden har naturligvis ambisjonene vokst. I 2010 sa jeg opp jobben min som redaktør for å jobbe fulltid, det var en milepæl. I nabogata, rett ved huset vårt på Ekeberg, sto et tomt lokale i 2010 og ropte på oss. Det klødde i fingrene. Rett før 2011 dukket opp, åpnet vi egen butikk og kaffebar med kontor. Følelsen av å kunne gå på «jobben» var forfriskende mentalt - firmaet hadde vokst seg bort fra kjøkkenbenken, der var det rett og slett ikke plass lenger.

Nå utvider vi stadig produktsortimentet og lanserer nye saker og ting. Vi bruker gjerne kortene som temperaturmålere; hva selger? Hva selger ikke? Hva er responsen? Vi har ikke noe markedsføringsbudsjett, bruker ikke penger på det. Men jeg kaster meg inn i bloggingen og opplever en verden som åpner seg for mine ideer og forsiktige forsøk på å vise frem ting jeg har laget - en lojal gjeng med tilhengere dukker opp, flere følger oss ennå, og jeg ser verdien av sosiale medier: uten et stort selskap i ryggen, uten store budsjetter kan jeg personlige engasjere kundene mine og lytte til deres konstruktive tilbakemeldinger. Det får uvurderlig verdi for oppbyggingen av BLAFRE.

Syv år etter oppstarten, i 2012, ble Nora storesøster til lille Lotta. Jeg kjente lite behov for å starte et nytt firma denne gangen, men en helt ny kolleksjon ble lansert i 2013; «Lotta Love» - mye kjærlighet.

BLAFRE holder til i Oslo, og både mannen min Remi og jeg er sentrale i driften. Jeg med design og administrasjon, han med salg og produktutvikling. I tillegg jobber det dyktige og engasjerte mennesker med kundekontakt, pr og design - og i butikken og kaffebaren.

Produktene selges nå i godt over 600 butikker i mer enn ti forskjellige land. BLAFRE har egne distributører som tar seg av salget utenfor Norge. BLAFRE brenner for norsk design, med glade farger og gjerne naive, karakteristiske figurer. Vi har siden 2005 utvidet produktsortimentet jevnlig. Det startet med kort alene, via lerrettrykk til blant annet bokser, flasker, termoser, tekstilprodukter, småting - og høsten/vinteren 2011: wallstickers og porselen. Høsten 2012 lanserte vi for første gang en kolleksjon med en ekstern, norsk designer. I 2013 ble de første plastboksene lansert - designet og produsert i Norge.

STARTKNAPPEN; «årets kvinnelige gründer»

I 2011 ble daglig leder og designer Ingrid Erøy Fagervik tildelt Startknappen av næringsminister Trond Giske. Prisen ble arrangert av Henne, og bak avgjørelsen sto jurymedlemmer som NHO-sjef John G. Bernander, Mille-Marie Treschow-Fritzøe, Ellen Arnstad og Hilde Midthjell. I juryens kjennelse het det blant annet: «Gjennom sin karakteristiske og unike strek, skaper Ingrid produkter som treffer målgruppen; småbarnsforeldre med forkjærlighet for farger og retrodesign. Slik har hun også truffet tidsånden. Retrodesign er ikke bare en del av motebildet, men er også blitt et viktig element innen utstyr og emballasje. Hun har gjennom utviklingsfasen vært tro mot konseptet og har skapt et firma som har potensial til å bli en sterk merkevare. Juryen er også imponert over hvordan hun elegant har overført stilen og designet fra enkel kortproduksjon til stadig nye materialer».  Hurra!